De nieuwe generatie, generatie Z, doet momenteel haar intrede op de werkvloer. Even voor de duidelijkheid: generatie Z is de eerste generatie die zich geen leven kan voorstellen zonder internet, geboren tussen 1995 en 2010. Omdat zij zo afhankelijk zijn van het gebruik van digitale apparaten, noemen we ze ook wel digital natives. Je kunt je wel voorstellen dat deze generatie hele andere behoeften heeft op de werkvloer dan de zogeheten babyboomers. Hoe ga je hier als intern communicatiespecialist mee om? Welke trends en ontwikkelingen staan ons het komend decennium te wachten?
1. Vliegensvlug
Wij als generatie Z hebben zogezegd ‘nergens tijd voor’. We zijn te druk met de millennial uithangen: werken, sporten, studeren, sociale activiteiten, familie. Mocht je iets nodig hebben van een millennial, kun je rekenen op een zucht en een steun: ‘Pff.. Oké, ik ga het proberen na mijn werk voor de boodschappen en tussen de klusjesman in’. Deze tijdsdruk resulteert in een grote behoefte aan onmiddellijke voldoening en een verlaging van ons geduld op de werkvloer. De oplossing? Interne berichten moeten kort en gericht zijn. Ook worden ze bij voorkeur niet meer via e-mail verstuurd. Ook vraagt deze snelheid om meer en gerichtere updates. Een deadline stellen met een daarop drie weken durende stilte tussen werkgever en werknemer is niet meer van deze tijd. Een aantal parttime medewerkers aanstellen om dagelijks de nieuwste updates te delen en daarnaast de vragen te beantwoorden zou hiervoor de perfecte oplossing zijn.
2. It’s in our culture
Millennials gaan op zoek naar een werkgever die aansluit bij hun persoonlijke waarden. Voor de interne communicatieafdeling wordt het daarom een steeds grotere uitdaging om de bedrijfscultuur te benadrukken. De bedrijfscultuur moet zichtbaar zijn in de hele organisatie en alle werknemers moeten deze cultuur omarmen. Wanneer een millennial het bedrijf binnenloopt moet de cultuur in de lucht hangen. Om dit succesvol te doen, moet een bedrijf uitvoerbare richtlijnen instellen waar iedereen zich aan kan houden.
3. Gig-economie
Een trend die de afgelopen jaren al haar intrede heeft gemaakt: flexibiliteit op de werkvloer. En dan heb ik het niet alleen over flexplekken op kantoor of een zelf in te vullen planning, maar ook de plek van waaruit je werkt. Dit heeft een gig-economie gecreëerd waarin veel freelancers werkzaam zijn. Bedrijven sluiten korte contracten af  met deze freelancers om zo snel projecten af te ronden. Voor interne communicatiespecialisten wordt het de komende jaren een uitdaging om te communiceren met deze freelancers. Zij zijn natuurlijk maar kort in dienst bij het bedrijf, wat het lastiger maakt om hen te integreren. Om geen verbondenheid te verliezen met freelancers en thuiswerkers, kunnen bedrijven mobiele communicatie oplossingen inzetten.
4. Video
Feitje: video wordt beter gehoord dan foto of tekst. En niet een klein beetje beter. Hubspot heeft onder haar gebruikers onderzoek gedaan naar gewaardeerde communicatiemiddelen. Tegenover blogs die door 29% van de gebruikers worden gelezen, worden videoboodschappen door maar liefst 55% van de gebruikers bekeken. Zeker de moeite waard dus! In de toekomst zullen interne communicaties zoals nieuwsitems, aankondigingen of trainingen voor een groot deel via video gedeeld worden.
5. Authenticiteit
De veeleisende generatie Z is op zoek naar authenticiteit. De komende jaren worden medewerkers de content creators van bedrijven. Deze trend zat er al aan te komen als gevolg op de transparantie die van bedrijven wordt verwacht. Een kijkje achter de schermen, een gezicht achter het merk. De stem van een medewerker is namelijk een stuk authentieker dan die van de manager. Mensen waarderen de eerlijke stem van een medewerker namelijk veel meer dan de stem van een manager, die alleen de officiële mededelingen van het bedrijf deelt. Om het maximale uit deze trend te halen, moeten alle interne communicatiemiddelen deelbaar zijn en gericht zijn op verspreiding van de inhoud.
6. Continu bereikbaar
Generatie Z is overal en altijd bereikbaar. We zijn geboren met de IPhone in de hand. Ook in de interne communicatie is het streven om medewerkers altijd te bereiken en te betrekken, waar zij zich ook bevinden. Voor interne communicatiespecialisten wordt het een klus om technische, creatieve oplossingen te vinden om werknemersbetrokkenheid te garanderen. Een interne communicatie-app zou hier genoeg mogelijkheden kunnen bieden. Kortom, we staan aan de voet van een decennium vol veranderingen.
Wat vind jij van deze trends en ontwikkelingen? Heb je er al iets van gemerkt bij je werkgever?
0 reacties